Badtunnor

Vedeldade badtunnor fungerar som ett utomhusbad som värms upp med ved som man tänder på. På detta sätt kan du njuta av ditt utomhusbad oavsett vilken årstid det är. Badtunnor tillverkas i en mängd olika utföranden och material, vilket kan göra det svårt att veta vilken sort som passar dig bäst. Det finns olika typer av uppvärmningsmetoder och olika designer. Innan du bestämmer dig för att köpa en badtunna är det viktigt att ha en bra plats att ställa den på. En badtunna är väldigt tung och behöver en stabil yta att stå på.

Olika material

Badtunnor kommer i flera olika typer av material, samt kombinationer av material.
Trätunnor är otroligt snygga och blir en fin detalj i trädgården. De har dock inte så lång hållbarhet, de måste rengöras efter varje bad och alltid vara fylld för att inte spricka. Trä är även känsligt mot kyla och frost då tunnan kan spricka om vattnet fryser.
Rostfritt stål är ett tålig material för badtunnor. En fördel med badtunnor i rostfritt stål kontra i trä är att de inte behöver vara vattenfyllda hela tiden. De är robusta och tål mycket men tyvärr är de även kantiga. Rostfritt stål finns inte i så mjuka former utan ofta blir det skarpa kanter och inte lika mjuka ytor som andra material kan erbjuda. Badtunnor finns även i flera olika typer av plast. Dessa behöver precis som badtunnor i rostfritt stål, inte vara vattenfyllda när de inte används.

ABS- plast är billig att använda samt väldigt tåligt.
Polyeten är en relativ ovanlig plast att använda för badtunnor. Materialet passar dock för badtunnor då det tål kemikalierna från poolen bra.
Glasfiberarmerad plast är mer formbar än andra badtunnor i plast. Plasten är mjukare och du kan få slätare hörn och en rundare form på tunnan.

Olika uppvärmningsmetoder

Utanför Sverige finns det spabad som har el eller gas som uppvärmningsmetod – men ved är den vanligaste metoden i Sverige. Ved är väldigt billigt kontra en eltunna som kan kosta lite mer. Dessa badtunnor kan tillverkas i antingen rostfritt stål eller aluminium. Aluminium är billigare att använda sig av, materialet är dock mer känsligt för sprickor och kan smälta lättare. Eltunnor i rostfritt stål tål mer värme och är därmed tåligare och värms upp snabbare.

Utformning

Badtunnans utformning kan variera och har stor betydelse för exempelvis hur snabbt tunnan värms upp. Med en större badtunna tar den längre tid att värmas upp. En mindre tunna värms upp snabbare och är även enklare att rengöra. En insida av antingen plast eller aluminium är även lätt att rengöra. Desto lättare skötseln blir av badtunnan – desto mer kommer den komma till användning!

Lämna en kommentar